Over ons

 

Natuurfilosoof
Kruidenkundige
Bach Bloesem Therapeut
Energetisch weefster

Mijn passie voor de natuur is er al zo lang als ik mij kan heugen

Als 6 jarig meisje vroeg ik mijn moeder of zij mij kon vertellen wat er wel en niet eetbaar was om ons heen. Het antwoord was, dat we eten vanuit de supermarkt gingen halen. Dit antwoord stemde mij droevig. Mijn intuïtie vertelde mij dat het weten wat wel en niet eetbaar is dé essentie is van ons bestaan. Eten herkennen en die informatie doorgeven van ouder op kind. Iets later, als kind, las ik vele boeken en kwam er achter dat wij mens wel degelijk ooit zo geleefd hadden. Vanaf dat moment stond mijn besluit vast…ooit zou ik weten wat ik kon eten vanuit de natuur om mij heen.
Tijdens het opgroeien was ik, wanneer mogelijk, altijd buiten te vinden. In bomen zitten was een erg grote hobby van mij. Het leven langs zien komen, deels deelgenoot ervan, maar toch ook in mijn eigen wereldje kunnen zitten.
De passie voor natuur heeft in mijn verleden al vele uitingen gekend. Zo ben ik o.a. werkzaam geweest in een Kruidenhuis, met o.a. diverse losse kruiden, theesoorten, keukenkruiden, Homeopathie, Aromatherapie, Bach Bloesems, Voeding, Vitaminen en Mineralen en veel meer. Vele diploma’s weten te behalen en na meer dan 20 jaar nog steeds aan het werk als o.a. Bach Bloesem Therapeute. Ook in mijn opleiding en werk als buitensportinstructeur heb ik de natuur intens meegemaakt. Wat zijn de krachten van de natuur, de krachten van de elementen, wat kun je wel en niet eten wanneer je moet overleven in de natuur en je hebt niets bij je, waar liggen je eigen grenzen zowel fysiek als geestelijk.
Vanuit het weidse Zeeland, ging de reis voor mij na 27 jaar naar de Randstad. In het groene hart met de Nieuwkoopse Plassen bijna aan mijn voeten. Ik leerde daar mijn man kennen. Wij hadden een bootje waar we veelal over de Nieuwkoopse Plassen voerden. Wandelden mee met de gidsen van Natuurmonumenten. Kregen kinderen en trokken er vaak op uit de natuur in om op natuurbeleving te gaan.
In februari 2016 hebben wij Het Roer Omgegooid en hebben de Randstad achter ons gelaten om meer in en met de natuur te leven. We wilden een andere invulling voor de jeugd van onze kinderen. Weer kind kunnen zijn, vies mogen worden en dingen kunnen ontdekken. Het is prachtig om onze kinderen door de tuin heen te zien gaan en van alles wat eetbaar is, in hun mond te zien steken, veelal uitleggend aan hun vrienden en vriendinnen. Stiekem zie ik mijzelf weer terug in die glinsteringen in de ogen van mijn kinderen.
Onze passie voor de natuur is zichtbaar in ons “Hof van Brederode”. Wij vinden het heerlijk om ons steeds verder te verdiepen in de planten die om ons heen groeien en bloeien. We hebben een kruidentuin, boomgaard, groente- en fruittuin aangelegd. Veel wordt vanuit eigen oogst gedroogd. Wij werken hiermee culinair, praktisch, medisch, cosmetisch en magisch. Alles is ecologisch, biologisch, biodynamisch en werken met de natuur mee. Niets gaat verloren, want alles heeft een functie. En we worden steeds meer zelfvoorzienend.
In de afgelopen 6 jaar heb ik mijn honger naar nog meer kennis over de natuur gestild met de opleidingen Natuurgids van het IVN  (met als verdieping het gebied Groningen / Drenthe), de 3 jarige opleiding bij Harmonie Centre en de 5 maanden training bij Scent & Spice.  Het was bevestigend, verdiepend en motiverend om onze dromen verder vorm te geven.
Ardent Desire, Hof van Brederode

 

Vegetarisch Culinair chef

 

Derde generatie Vegetarisch 

Als derde generatie vegetarisch leven kan Folkert toveren met planten, groenten en kruiden uit ons eigen Hof van Brederode. Hij is opgegroeid als de zoon van een tuinarchitecte en een Hovenier. De vakanties vroeger waren die van veel fietsen, kamperen in een klein tentje, vaak kijken hoe je ouders bij liefst ieder plantje stopten om er dia’s van te maken en wegkantjes-soep eten. Eigenlijk had hij zich voorgenomen, wanneer er ooit een tuin op zijn pad zou komen, deze te asfalteren. Helaas kwam hij een vrouw tegen die niet gelukkig werd van haar kleine tuin, groot in randstad begrippen. Met de aanleg van Hof van Brederode, wist hij plantennamen uit zijn geheugen te vissen en heeft hij de liefde voor de natuur weer hervonden. Folkert kookt al vanaf dat hij 14 jaar is. Zijn opa had besloten om geen vis en geen vlees meer te willen eten, zo werd ook zijn moeder opgevoed en ook hij. Het is dan ook voor iemand die vegetarisch geworden is een lust voor het oog en vooral voor de tong om zijn culinaire hoogstandjes te mogen proeven. Sinds we de planten, kruiden en zoveel mogelijk groenten uit eigen Hof halen, zijn de mogelijkheden alleen maar gegroeid. Het zoeken van heerlijke en soms ongewone combinaties is iets wat hem zo bijzonder maakt. Menigeen heeft al mogen fijnproeven. 
Ardent Desire, Hof van Brederode
Ardent Desire, Hof van Brederode
Ardent Desire, Hof van Brederode
Ardent Desire, Hof van Brederode